Utländsk sekretess gäller inte i Sverige
ST-press 2005-12-21
Svenska myndigheter får inte gömma sig bakom utländska myndigheters beslut om sekretess.
Och Sverige är inte alltid bäst på öppenhet. En rapport om hälsoeffekter av genmodifierade grödor hemligstämplades i Sverige men ansågs offentlig i Tyskland.
Det framgår av en dom i Regeringsrätten.
Tvisten gäller det amerikanska jätteföretaget Monsanto, som har begärt att få sälja genmodifierad majs och raps inom EU. Sådana livsmedel måste enligt ett EU-direktiv från 2001 vara hälsotestade i laboratorium - där man matar råttor och andra smådjur med dem - och på grundval av testresultaten ska ansökan prövas.
Monsanto skickade sin ansökan till den holländska statens myndighet för hälso- och miljöfrågor, Bureau GGO. Företaget begärde att nästan alla testresultaten skulle hemlighållas, och fick ett sådant löfte av den holländska myndigheten. Bara den sammanfattande bedömningen skulle vara offentlig.
Materialet på ca 3 000 sidor sändes småningom på remiss från Bureau GGO till statliga motsvarigheter i andra EU-länder. I Sverige hamnade det hos Jordbruksverket. Greenpeace, som på flera sätt ifrågasätter Monsantos undersökningar, vände sig till verket för att med hjälp av den svenska offentlighetsprincipen få tillgång till testresultaten. Jordbruksverket sade nej, med hänvisning till den svenska sekretesslagen. Själva metodiken vid testandet var en viktig företagshemlighet hos Monsanto, hävdade verket.
Greenpeace överklagade beslutet. Kammarrätten i Jönköping, sade också nej, men med en mer kontroversiell motivering. Sverige är bundet av den holländska myndighetens
överenskommelse med Monsanto om sekretess, ansåg domstolen. Jordbruksverket skulle därför inte, på basis av svenska regler om offentlighet och sekretess ompröva den holländska myndighetens beslut. Domstolen skrev bl a:
"Att nationella bestämmelser regleras i nationens grundlag
saknar härvid betydelse, liksom huruvida de nationella
bestämmelserna är äldre eller nyare än gällande EG-rätt."
Fel, säger nu regeringsrätten. Svenska myndigheter ska tillämpa svensk sekretesslag och kan inte gömma sig bakom andra länders beslut eller lagstiftning.
Tvisten mellan Monsanto och Greenpeace handlar alltså om två grödor, majs och raps. De delar av rapporten som handlar om raps måste kammarrätten nu pröva på nytt, enligt svensk lag. De delar som handlar om majs har dock tyska domstolar redan funnit offentliga enligt tysk lag, och miljöaktivister har sedan gjort dem allmänt tillgängliga via Internet.
Monsanto kan nu inte lida skada av att materialet lämnas ut av svenska myndigheter. Det är offentligt också här, konstaterar regeringsrätten.
Anders R Olsson