Amerikaner frikostiga
COMPUTER SWEDEN 060515
Riskerna med bloggning och med webbplatser för personligt kontaktsökande stod i centrum vid årets medborgarrättskonferens för nördar i USA - CFP2006. Förvånansvärt många amerikaner lämnar aningslöst ut information om sig själva på nätet.
Överhuvudtaget avstår alltfler människor alltmer från integritets-skydd i hopp om att vinna fördelar av något slag. En av konferensens talare citerade seriefiguren Pogo:
-Vi har mött fienden, och det är vi själva.
På en konferens om "privacy" är 2006 borde huvudsaken rimligen vara NSA:s, CIA:s och FBI:s utökade möjligheter att avlyssna och på andra sätt övervaka medborgarna, men här tycks luften delvis ha gått ur medborgarrättsrörelsen. Bara inledningstalaren, den demokratiske senatorn Patrick Leahy från Vermont, angrep president Bush och säkerhetsorganen. Han citerade Benjamin Franklin:
-Medborgare som ger upp sina rättigheter i utbyte mot säkerhet har snart varken det ena eller andra.
Frågan är dock om amerikanerna är lika angelägna om att skydda sitt privatliv som de varit förr. Trenden på åtminstone tre områden tyder på att de bryr sig allt mindre om att dölja data om sig själva.
-Öppenheten om egna upplevelser och egna problem är i bloggningssfären anmärkningsvärt stor. De som bloggar under påhittat namn överskattar ofta det skydd som pseudonymen ger och får stora problem när arbetsgivaren eller människor som känner dem småningom inser vem det är som skriver.
-Miljoner människor, men främst ungdomar och universitetsstuderande, lägger ut detaljerad information om sig själva nätet inom ramen för s k social networking. Webbplatser som friendster.com, myspace.com och facebook.com har tiotals miljoner användare.
-De privata företagens sug efter kunddata bara växer, och tillfredsställs nu genom att människor i ökande utsträckning lämnar ut information om köpvanor och personliga intressen. För detta belönas kunderna med ekonomiskt bagatellartade medlemsrabatter och andra små förmåner.
Till dessa trender kan läggas den ökande användningen av RFID-teknologi. Den gamla streckkodsmärkningen ersätts med sandkornsstora chips som placeras i praktiskt taget alla konsumentprodukter och kan avläsas - diskret och på avstånd - varhelst köparna bär dem med sig. Det finns redan planer på att placera RFID-läsare vid sopstationer så att säljarna ska få fördjupad kunskap om hur länge olika konsumenter faktiskt använder produkterna.
Olika skräck-scenarios baserade på utbredd användning av RFID har lanserats i flera år. Kanske kommer FBI snart att kunna följa varje individ steg för steg, åtminstone i stadsmiljö, tack vare dolda RFID-läsare? Kanske kan rånare snart avläsa RFID-chips i klockor, telefoner eller andra värdefulla föremål och med träffsäkerhet välja ut sina offer? Huruvida medborgarrätts-rörelsen i USA kan mobilisera en så stark skepsis mot RFID-teknologin att storföretagen tvingas ta hänsyn till integritetsaspekten är dock ännu osäkert.
Anders R Olsson
Faktaruta:
Konferenserna på temat Computers, Freedom and Privacy, CFP, har arrangerats varje år sedan 1991. Här möts IT-specialister, statliga ämbetsmän, hackers, vanliga medborgarrättsaktivister och strateger från storföretag som Microsoft, Google och IBM. Talen och diskussionerna handlar om hur människor ska försvara sina fri- och rättigheter i en miljö där "allt" sker online. Antalet deltagare har genom året variet mellan 150 och 400. För mer information om årets konferens + bakgrundsmaterial, se:
http://www.cfp2006.org/