Drevet springer åt fel håll.
SYDSVENSKAN 060907
Nu får (fp) stryk för att ha brottslingar i de egna leden. Dataintrång! Huvudena rullar.
Men den som kan något om lagreglerna inser att "affären" har fått absurda proportioner och att skulden dessutom fördelas fel.
Först det juridiska. Naturligtvis förtjänar folkpartisten smäll på fingrarna för att ha hackat ett lösenord, hur enkelt det än var. Att han straffrättsligt placeras i nivå med rånare och knarklangare, och att (s) därmed framstår som ett stackars brottsoffer, är dock närmast löjeväckande. Det beror på att lagstiftaren här, liksom på andra ställen, har kriminaliserat gärningar i IT-miljö som i pappersmiljö knappt ens motiverar ett "Fy skäms!"
Nyckelmeningen i brottsbalken lyder:
"Den som … olovligen bereder sig tillgång till upptagning för automatisk databehandling … döms för dataintrång till
böter eller fängelse i högst två år." (4 kap 9c §)
Det finns inget motsvarande förbud mot att "olovligen bereda sig tillgång" till pappershandlingar. Om alltså en (s)-ledare glömmer kvar sina papper med hemligheter på bussen och en folkpartist hittar dem och läser, då får (s) bära hela hundhuvudet. Den som är så vårdslös med hemliga handlingar får naturligtvis skylla sig själv. Ingen skulle kasta sig över folkpartisten med anklagelser om brottslighet.
Om (s)-ledaren iställer glömmer en DVD-skiva på bussen med samma uppgifter, och folkpartisten läser den är det "dataintrång" och ger fängelse.
Nu var datasäkerheten hos (s) usel. Nästa gång partiet skyddar hemligheter med ett hänglås inköpt i leksaksaffär borde (s)-ledarna få mer stryk än det småbus från (fp) som pillat upp låset med gem.
Nå, höga fp-funktionärer har ju fått kunskap om saken men inget gjort - och därtill försökt mörka att de inget gjort. Det är väl upprörande?
Låt oss gå tillbaka till ruta ett. Hur viktigt - för socialdemokratiska partiet och för (s)-ministrarnas säkerhet - var det att informationen skyddades?
Antingen var det inte särskilt viktigt. Då var fp-spolingens enkla hackande heller inte mycket att bråka om, och att fp-ledningen avstod från att offentligt rulla sig i tjära och fjädrar när den fick kunskap om saken är begripligt. En bagatell är en bagatell även i datorsammanhang.
Eller också var det kvalificerat hemlig information. Det kunde den 24-årige folkpartisten inte veta när han började pilla med det digitala låset, och "affären" borde handla om att det gick upp så lätt. Jag är betydligt mera oroad av att (s) inte kan skydda statshemligheter än av att (fp) har fått ett busfrö i leden.
Om det var viktigt att uppgifterna skyddades blir fp-ledningens tigande och mörkande mer klandervärt, men det är fortfarande allvarligare att (s) nonchalerade säkerheten än att (fp) teg om skandalen när de snubblade över den.
Folkpartiets politik kan man tycka bra eller illa om, det behöver inte diskuteras här. Som väljare är man suverän, man gör sin egen bedömning. Risken med detta senaste mediedrev är att människor röstar rätt av fel anledning. Det är lika mycket ett misslyckande för demokratin som när de gör tvärtom.
Anders R Olsson