USA:s häxjakt på terrorister
COMPUTER SWEDEN 070516
"Säkerhetsteater" och "identitet" var dominerande teman vid årets medborgarrättskonferens för nördar i nordamerika - Computers, Freedom and Privacy, CFP2007. Det är konferensen där man kan lyssna till världsberömda experter på sådant som IT-säkerhet och kryptologi - Peter Neumann, Bruce Schneier och Ron Rivest - men där de inte pratar teknik utan människor & samhälle.
Myndigheter och politiker i västvärlden kräver allt oftare att få kontrollera människors identitet, och att få göra det med användning av alltmer sofistikerad teknik. Väldiga databaser med fingeravtryck, irismönster och DNA-information byggs upp, nya typer av pass och identitetshandlingar blir obligatoriska för medborgarna och samtidigt medges alltfler undantag från regler som ska garantera rättssäkerhet och skydda den personliga integriteten.
Det sker av rädsla för vår tids häxor - terroristerna.
En viktig skillnad mellan häxor och terrorister är naturligtvis att terrorister finns i verkligheten. Men det är "de godas" irrationella beteende i jakten på "de onda" som häxjakt och terroristjakt har gemensamt. Vi har inte blivit särskilt mycket säkrare sedan 2001-09-11, men vi har sett mycket säkerhetsteater. Politiker och statliga organ vidtar åtgärder som kan ge medborgaren intryck av ökad säkerhet trots att effekten är liten eller ingen alls.
Ett bra exempel är USA:s omtalade no-fly-list, en förteckning över 70 000 personer som inte får släppas ombord på flygplan. Datasäkerhetsgurun Bruce Schneier säger:
-En no-fly-list är en förteckning över personer som är så farliga att de under inga omständigheter får släppas ombord på flygplan, och så oskyldiga att de inte kan åtalas för något ens enligt the Patriot Act.
Själva idén med en no-fly-list är feltänkt, hävdar kritikerna. Människors farlighet sitter inte i identiteten. Man kan släppa ombord självaste Usama bin Ladin - bara han inte har vapen eller sprängmedel med sig. Nu drabbas hela tiden oskyldiga av systemet. Mängder av hedervärda människor, bl a flera ledamöter av den amerikanska kongressen, har vägrats flyga därför att deras namn påminner om någon på listan. Detsamma har hänt 5-6 år gamla barn.
Enorma summor investeras idag i system för effektivare identifiering av människor. Både i USA och Storbritannien har parlamenten fattat principbeslut om nya, nationella ID-kort. De ska baseras på biometrisk information, d v s data om fysiska egenskaper som fingeravtryck eller mönster i ögats iris, och kopplas till centrala databaser med stora mängder information om varje individ. Det amerikanska projektet kallas Real-ID och beräknas kosta mellan 17 och 23 miljarder dollar.
Även detta är säkerhetsteater, enligt de flesta talare på CFP. Det svåra är inte att göra själva ID-kortet säkert, det svåra är att säkra innehållet i de databaser som kortet ska kontrolleras mot när det används. Om där lagrades tillförlitliga uppgifter om människors farlighet skulle korten fylla en viktig funktion, men myndigheterna vet praktiskt taget aldrig vilka individer som planerar terrordåd. Därmed spelar det ingen roll hur sofistikerade ID-korten är.
Idag upprättar USA:s säkerhetsorgan listor över misstänkta eller "intressanta" personer. De hemliga förteckningarna rymmer bortåt 350 000 namn. Rädslan för att någon terrorist ska slinka genom nätet gör att man vid minsta osäkerhet hellre tar med ett namn för mycket än ett för lite. För enskilda individer kan konsekvenserna bli förfärliga.
Maher Arar är kanadensisk medborgare sedan många år. Han kom med sina föräldrar från Syrien till Kanada som tonåring, utbildade sig till IT-specialist och startade småningom ett eget konsultföretag. 2002 bodde han med fru och barn i Ottawa. På hösten det året greps han i New York, där han mellanlandat på väg hem till Kanada.
Amerikanska myndigheter hävdade att han hade al Qaida-kontakter och skickade honom till Syrien. Där spärrades han in i en cell som mera påminde om en grav och förhördes under tortyr i elva månader. Till slut tvingade en allt starkare opinion den kanadensiska regeringen att agera.
Arar släpptes. Under tortyren hade han erkänt allt möjligt som syrierna ville höra, men idag råder ingen tvekan om att han är oskyldig. Han hamnade på USAs lista över "intressanta" personer därför att han vid något tillfälle hade samtalat med en annan person på listan, som blivit "intressant" därför att han vid något tillfälle hade setts tillsammans med en annan person på listan, som...
Ingenting tyder på att de senaste sex årens terrordåd hade kunnat undvikas om ID-korten hade varit mer avancerade. Inget tyder heller på att de många oskyldiga som drabbats av terroristjakten hade kommit lindrigare undan om deras ID-kort varit bättre.
Varken västvärldens ledare eller dess polisorgan vet hur terrorism bäst bekämpas, men de inser vikten av att visa handlingskraft. Spektakulära åtgärder måste vidtas, gärna dyra och kontroversiella, så att människor får intryck av att kraftfull bekämpning av terrorister och andra brottslingar pågår.
Av talarna på CFP var inte många optimistiska om den närmaste framtiden. Det blir mer teater.
Anders R Olsson
Faktaruta:
Konferenserna på temat Computers, Freedom and Privacy, CFP, har arrangerats varje år sedan 1991. Årets konferens arrangerades i Montreál, Kanada.