Bloggande inte demokratiskt omvälvande
Medievärlden, september 2008
Nyligen omdöpt i Medievärlden från Olsson till Nilsson och utsedd till en bloggandets "fiende" måste jag göra några påpekanden.
Det var mer än 10 år sedan jag började skriva om möjligheterna att med ny teknik förstärka och utveckla demokratiska processer. Det blev t o m en offentlig utredning, SOU 1999:12. Inom politik och forskning var intresset stort. När det småningom stod klart för de stora politiska partierna och organiserade särintressena att "elektronisk demokrati" innebar att medborgarna skulle få större inflytande och de själva mindre, ebbade entusiasmen ut. Frågan har varit död i flera år.
2008 fylldes så nyhetsrapporterna med uppgifter om att bloggare hade skapat både publiciteten kring och motståndet mot FRA-lagen. Att ett par tusen personer via internet kunde enas om det vansinniga i FRA-projektet, att de debatterade frågan i bloggar och e-postbombade riksdagsmän med protester beskrevs som en "revolution". Bloggare skulle ha förnyat demokratin genom att "tvinga" tidnings-, radio- och TV-redaktioner att uppmärksamma frågan.
Någon närmare analys av själva tvingandet har dock inte presenterats. Vad skulle två tusen arga bloggare ha tagit sig till om TV, radio och tidningar gjort som vanligt, d v s struntat i dem?
Nu tog "gammelmedierna" tag i ämnet därför att det hade kommersiell potential, rymde en säljande story. Federley m fl unga borgerliga politiker våndades offentligt inför FRA-beslutet som Fälldin våndades inför energibesluten efter valet 1976. (Han kunde bara bilda regering om han svek sitt löfte att avveckla kärnkraften. Och bilda regering gjorde han.)
Att alltmer politisk debatt, liksom annan mänsklig kommunikation, flyttar ut på Internet är uppenbart. Samma kamp om de dominerande positionerna pågår i den nya offentligheten som i den gamla. Så länge inte riktiga sociala rörelser ändrar maktförhållandena i samhället kommer resultatet att bli status quo. Starkast i gamla medier blir starkast även i nya.
Bloggen är inget större tekniskt utvecklingssteg: ett lite enklare sätt att göra en webbsida, lite fiffiga funktioner för att orientera sig bland just sådana sidor. Bloggar har säkert en framtid. De kommer att fungera väl för vissa individer och vissa mänskliga gemenskaper. Inte mer, inte mindre.
Naturligtvis är det bra att människor bloggar om politik. Ju fler desto bättre, men efter ett par års hype kring fenomenet kan läsarna av sådana bloggar bara räknas i promille av befolkningen. Att beskriva det som demokratiskt omvälvande tyder inte på någon större respekt för demokratin.
Anders R Olsson